У Дніпрі військовослужбовець влаштував стрілянину: загинули 5 людей, ще 5 - поранені

Вночі 27 січня у Дніпрі 21-річний нацгвардієць влаштував стрілянину, внаслідок якої загинули четверо інших військовослужбовців та одна цивільна жінка, а ще п’ятеро людей були поранені. Підозрюваного затримано.

Про це заявили у поліції Дніпропетровщини

Зазначається, що стрілянина сталася близько 3:40 на території Південного машинобудівного заводу. До поліції надійшло повідомлення про те, що військовослужбовець Національної гвардії відкрив вогонь з автоматичної зброї, а потім втік з місця злочину.

У поліції з'ясували, що це військовослужбовець 2001 року народження з Одеської області.

На місці події наразі працюють слідчі.

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко уточнив у Facebook, що підозрюваним є солдат строкової служби Артем Рябчук, уродженець міста Ізмаїл.

Нападник під час видачі зброї з невстановлених причин відкрив вогонь з автомата Калашникова і розстріляв караул військовослужбовців Нацгвардії. Серед загиблих - одна жінка - співробітниця заводу «Південмаш». Друга жінка — військова Нацгвардії — була поранена.

«Мотиви скоєного злочину поки не відомі. На місце події терміново виїхав командувач Національної гвардії генерал-полковник Микола Балан. Злочинець озброєний і дуже небезпечний», — заявили у МВС.

Геращенко додав, що в обов’язки підозрюваного входила охорона території заводу «Південмаш».

«Насамперед перед слідством стоятиме питання, що послужило мотивом того, щоб скоїти настільки жахливий злочин? вивчатиметься питання, чи не піддавався військовослужбовець психологічному тиску в колективі. А також те, як він проходив медичну комісію, з висновків якої йому надали право доступу до бойової зброї. У будь-якому разі за масове вбивство він нестиме найжорстокіше покарання», — зазначив радник.

У Державно бюро розслідувань повідомили, що відкрили кримінальне провадження за пунктами 1 та 4 частини 2 статті 115 КК України (умисне вбивство двох або більше людей, вчинене з особливою жорстокістю).

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що підозрюваного затримали.

«Тільки що Артем Рябчук був затриманий співробітниками поліції в Дніпропетровській області. Він буде нести найсуворішу відповідальність, передбачену законом», — повідомив міністр у Facebook.

Він додав, що у цій справі створять спеціальну комісію для вивчення обставин, які могли привести до таких дій 21-річного військовослужбовця. Також обіцяють вивчити обставини проходження ним військово медичної комісії, його психічний стан на момент видачі допуску до зброї.

«Після вивчення умов та обставин що призвели до трагедії, будуть зроблені висновки. Зокрема кадрові. Впевнений, що нам треба провести ґрунтовний аналіз того, як в країні побудована строкова військова служба, які її переваги та недоліки і що потрібно кардинально змінювати», — сказав Монастирський.

Як уточнили у поліції, затримання відбулося о 9:30 на вулиці Крайній у селі Підгороднє на Дніпропетровщині. До поліції надійшло понад 10 викликів про підозрілих людей. Під час відпрацювання одного з них правоохоронці і затримали підозрюваного.

Першим на виклик прибув екіпаж патрульної поліції. Вони разом зі співробітниками управління карного розшуку, слідчими та бійцями спецпідрозділу КОРД здійснили затримання.