«Майже 80% харків’ян говорять російською мовою»: міська рада Харкова оскаржуватиме рішення суду про регіональну мову

Харківська міська рада подасть апеляцію на рішення Харківського окружного адміністративного суду про скасування регіональної мови в місті.

Про це повідомив секретар Харківської міської ради Ігор Терехов, передає пресслужба міськради.

За його словами, зараз юристи готують обґрунтовану апеляційну скаргу.

«Ми визнаємо українську мову державною, проводимо засідання виконкомів і сесії українською мовою. Але майже 80% харків'ян говорять російською, і їхнє право спілкуватися тією мовою, якою їм зручно», - повідомив Терехов.

Нагадаємо, 18 травня Харківський окружний адміністративний суд скасував у Харкові статус російської мови як регіональної. Рішення обґрунтували тим, що норми закону «Про основи державної мовної політики» в частині регіональних мов були визнані неконституційними у 2018 році.

Статус російської мови як регіональної гарантував закон України «Про засади державної мовної політики», який набрав чинності 10 серпня 2012 року. Цей статус могла надавати місцева рада, якщо кількість носіїв цієї мови становить не менше ніж 10% від населення відповідного регіону, а в окремих випадках — і менше як 10%.

Але після того, як Конституційний суд 28 лютого 2018 року визнав цей закон неконституційним, навіть термін «регіональні мови» в Україні тепер не використовується.