Кабмін прийняв рішення продовжити карантин в Україні до кінця року

13 жовтня уряд ухвалив рішення подовжити дію адаптивного карантину на території України до кінця 2020 року, оскільки «це потрібний крок, щоб гарантувати більш безпечне середовище для українців». Також у правила адаптивного карантину внесли деякі зміни.

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час позачергового засідання уряду.

Так, прем'єр зазначив, що в «зеленій» зоні пропонується дозволити масові заходи у кількості не більше 50 людей, за умови дотримання соціальної дистанції у 1,5 метра й маскового режиму. У «жовтій» — не більше 30 людей, у «помаранчевій» — не більше 20.  

У «зеленій», «жовтій» та «помаранчевій» зонах буде заборонена робота закладів харчування з 22:00 до 7:00 (якщо тільки вони не працюють на виніс). 

«При цьому на території регіонів із відповідними обмеженнями дозволяється проведення спортивних заходів, але без глядачів. Окрім міжнародних змагань, за окремим погодженням Міністерства охорони здоров’я», — зауважив очільник уряду.

Також на всій території України рекомендується організувати позмінну роботу або перевести працівників на дистанційну роботу.

У свою чергу міністр охорони здоров'я Максим Степанов додав, що «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки будуть встановлювати, зокрема, тоді, коли протягом 14 днів у населеному пункті виявлять понад 320 випадків зараження на 100 тисяч населення. Досі цей показник був динамічний і порівнювався із середнім значенням по Україні.

За його словами, на засіданні МОЗу було поставлене завдання збільшити кількість тестувань до 50 тисяч на добу, а надалі Україна має вийти на 75 тисяч тестувань на добу.

Для розрахунку ліжок для хворих COVID-19 не враховуватимуться ліжка в дитячих лікарнях, як це було раніше.

Зазначається, що під час засідання Державної комісії ТЕБ та НС напередодні було підтримано позицію Міністерства освіти і науки рекомендувати закладам загальної середньої освіти встановити канікули з 15 до 30 жовтня. Після їх закінчення, за словами прем’єра, можливе переведення на дистанційну форму навчання. 

«Також під час канікул відбудуться вибори, у закладах середньої освіти працюватимуть дільничі виборчі комісії. І це становить значну загрозу для учнів і вчителів. Тому встановлення канікул до 30 жовтня створить умови для безпечного проведення виборів у цей період», — зазначив Шмигаль.

Прем’єр-міністр додав, що закладам профтехосвіти, передвищої та вищої освіти рекомендується перейти на дистанційне навчання з 15 жовтня до 15 листопада.

Також Шмигаль підкреслив, що уряд робить все можливе для посилення спроможності медичної системи, щоб бути готовими до найгірших сценаріїв.