Фонд держмайна планує продати столичний готель «Україна» за понад 1 млрд грн

Київський готель «Україна», який оцінюють у понад 1 мільярд гривень, можуть виставити на продаж наприкінці цього літа.

Про це розповів в інтерв’ю виданню Mind голова Фонду держмайна України (ФДМУ) Віталій Коваль.

Він повідомив, що аукціон планують провести наприкінці літа або у третьому кварталі цього року.

«Можна багато дискутувати на тему "на часі чи не на часі". Але як голова ФДМУ я переконаний, що сьогодні не час нарощувати збитки. Якщо об’єкт є пасивом і генерує заборгованості — він амортизується», — говорить Коваль.

Він також зазначив, що готель зараз функціонує краще, ніж торік: зокрема, там стали активно проводити не менш ніж 15 заходів щомісяця, а тому зросли й доходи. 

«Ми хочемо представити цей готель як цікавий об’єкт транснаціональним мережам», — наголосив голова Фонду.

За словами Коваля, інтерес ринку є, зокрема з боку іноземних операторів, які вже запитують технічну інформацію щодо нього. Іноземці розглядають цей готель як перспективну «п’ятірку» (на сьогодні він має чотири зірки), додав голова ФДМУ.

«Держава має зберегти свій вплив лише у ключових галузях, де є стратегічна мета. А яка стратегічна мета, наприклад, у готелях? Якщо державі потрібна послуга з розміщення іноземних делегацій чи своїх працівників — я певен, що вона зможе замовити цю послугу в приватного бізнесу», — говорить Коваль.

Голова Фонду каже, що в управлінні ФДМУ зараз перебуває 2300 підприємств. З них приблизно 700 уже неактивні понад три-п'ять років — тобто існують лише на папері. Коваль каже, що їх слід ліквідувати чи в процесі ліквідації продати.

Чиновник стверджує, що зараз краще продати збиткові активи за гарантовану суму на прозорому аукціоні й на ці гроші купити зброю, аніж довго чекати вигідного моменту.