У Києві з 1 вересня почнуть встановлювати ліфти в метро

З 1 вересня при реконструкції станцій метро будуватимуть підйомники і ліфти. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook. Про це повідомляє СТРАНА.UA.

"Сьогодні в Україні тільки кілька станцій метро мають хоча б ліфт на вході для того, щоб людина з інвалідністю або мати з дитиною на візку могла потрапити всередину. На цьому безбар'єрність метро закінчується. У нових ДБН з проектування метрополітенів ми прописали чіткі обов'язки, обов'язкові вимоги щодо створення реального безбар'єрного середовища для всіх, щоб кожна людина могла зручно і комфортно користуватися цим видом транспорту. Норми почнуть діяти вже восени", - йдеться в повідомленні.

 

Вимога з проектування ліфтів і підйомників увійшла в нові державно-будівельні норми.

Згідно з новими ДБН:

  • поверхню підлоги платформ і вестибюлів станцій повинна бути неслизькою;
  • на шляхах руху пасажирів в межах станції необхідно передбачати системи навігації, тактильні смуги та інформпокажчики, візуальні елементи доступності - контрастне маркування, інформтаблички і покажчики та аудіопокажчики - звукові орієнтири ;
  • ширина дверей на входах/виходах станцій має складати не менше 0,9 м;
  • на нових станціях - тільки вантажопасажирські ліфти, на реконструйованих існуючих станціях дозволяється дублювати сходи спеціальними підйомниками.

Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються при проектуванні нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.