У лікарні Києва вперше імплантували механічне серце

Вперше на базі муніципального медзакладу Олександрівської клінічної лікарні Києва кардіологи імплантували механічне серце. Про це повідомили в КМДА.

Зазначається, що всього декілька таких операцій провели в Україні, а саме в Інституті серця.

Механічне серце імплантували 67-річному киянину. Він страждає на важку форму серцевої недостатності, уже переніс декілька інфарктів. Протягом місяця він перебував на стаціонарному підтримувальному лікуванні.

Операція з імплантації тривала 3 години. Загальна вартість операції — 5 мільйонів гривень, з них 4,5 мільйони коштує саме серце. Операція була проведена у рамках програми «Здоров’я киян», яку фінансує місто, тож процедура була безкоштовна для пацієнта.

Місто закупило два механічні серця американського виробництва. Друге серце невдовзі імплантують ще одному пацієнту.

За словами завідувача кардіологічного відділення Олександрівської лікарні Віктора Клюзка, механічне серце імплантоване у серце чоловіка і допомагає йому належним чином функціонувати.

«Серце не працювало. Чоловік не міг далеко ходити і постійно був у лікарні. Ми вводили необхідні ліки, щоб підтримувати роботу серця. Тепер пацієнт може літати у будь-який куточок світу. Він живе, як зі звичайним механічним клапаном. І приймає лише варфарин», — зазначив Клюзко.

Він додав, що раніше механічні серця були перехідним етапом до трансплантації, а наразі — це альтернатива для людей із проблемами серця.

Наразі 67-річний пацієнт почуває себе добре і вже може ходити.