Виховання патріотизму: школярі Києва виконуватимуть гімн перед уроками

Київська міська рада увечері 30 липня ухвалила рішення про виконання гімну України у школах міста. Про це повідомляється на сайті Київради.

Згідно з рішенням, школярі виконуватимуть гімн щодня перед початком навчання.

Автори проєкту такого рішення — «свободівці» Олег Бондарчук, Юрій Сиротюк та Ігор Мірошниченко — вважають, що це буде сприяти вихованню патріотизму серед дітей.

«Завдання цього рішення – популяризувати та виховувати у маленьких киян шанобливе ставлення і повагу до державних символів України. Це буде сприяти вихованню патріотизму серед підростаючого покоління. Аналогічне рішення вже ухвалили в Тернополі та Вінниці», - зазначив співавтор рішення, депутат Київради Олег Бондарчук. 

Згідно з правовим висновком Управління правового забезпечення діяльності Київської міської ради, жоден Закон України не передбачає повноважень Київради доручати Департаменту освіти та науки забезпечувати виконання Державного Гімну України.

З огляду на це, Київрада рекомендує столичним закладам освіти щоденно виконувати Гімн, але жодним чином не зобов’язує цього робити.

Зазначимо, що подібна практика існує у школах Туреччини, Казахстану, Китаю та багатьох регіонах Російської Федерації. В Індії влада рекомендує виконувати гімн не лише перед початком уроків, а й перед початком робочого дня. У деяких школах Японії та США діти теж можуть співати гімн, проте це не обов’язково.