Хлопець з дівчиною збирали для росіян дані про військові частини й критичні об’єкти в Одесі

Правоохоронці оголосили підозру 23-річному хлопцю та 18-річній дівчині з Одещини, які, за даними слідства, на замовлення спецслужб рф незаконно збирали та передавали інформацію про розташування об’єктів критичної інфраструктури Одеси,зокрема військових об’єктів.

Про це повідомили у Київській міській прокуратурі.

Слідчі отримали інформацію, що з травня по червень 2024 року підозрюваний вступив у злочинну змову з представником рф. На замовлення російських кураторів за гроші хлопець повинен був збирати та передавати необхідну інформацію, фото та відео об’єктів критичної інфраструктури Одеси.

Підозрюваний, як вказують прокурори, збирав інформацію про розташування військових об’єктів, блокпостів, спостережних пунктів. Зібрані дані він надсилав замовникам.

В одному з епізодів хлопець залучив до протиправної діяльності свою 18-річну знайому, яка на його прохання провела детальне фільмування будівлі військового шпиталю та військової частини, пише прокуратура.

За даними слідства, загалом у такий спосіб фігуранти встигли передати дані про три об’єкти. Правоохоронці їх затримали, після чого оголосили підозри. Незабаром суд обере запобіжні заходи.

Під час обшуку за місцями мешкання фігурантів правоохоронці вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку, флеш-носії та записи з доказами протиправної діяльності.

Хлопцю оголосили підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України). Йому загрожує позбавлення волі на 15 років або довічно з конфіскацією майна.

Його спільниці повідомили про підозру в поширенні інформації про розташування Збройних сил України чи інших військових формувань (ч. 2 ст. 114-2 ККУ). Покарання передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.