Суд позбавив російську мову в Одеській області статусу регіональної

Одеський окружний адміністративний суд виніс рішення про скасування статусу російської мови як регіональної у місті Одесі і в Одеській області.

Про це в Facebook повідомив активіст Святослав Літинський. 

"В Одеській області (рішення облради) - скасована регіональна мова... Тепер всі лінки на рішення обласної ради про введення регіональної мови є нікчемними", - написав Літинський.

Як раніше повідомлялося, наприкінці серпня Літинський домігся скасування рішення про проголошення в Одесі російської мови як регіональної

Спершу він написав у міськраду, однак там відмовилися скасовувати своє рішення про проголошення російської як регіональної мови. Тоді він написав заяву в прокуратуру і коли там відмовилися подавати до суду позов, подав сам до суду на прокуратуру через нерозгляд свого звернення. У жовтні 2019 року Літинський виграв суд в прокуратури Одеської області, змусивши розглянути своє звернення. Після цього заступник прокурора Одещини подав позов на міськраду Одеси і в серпні 2020 року Одеський окружний адмінсуд визнав рішення міськради про проголошення регіональної мови протиправним і нечинним.

Нагадаємо, російська мова мала статус регіональної в Одесі з 2012 року. Рішення міськради грунтувалося на законі «Про засади державної мовної політики», який у 2018 році визнано неконституційним. Відтак від 2018 року не має підстав для функціонування регіональної мови.