Бойовики понівечили тіло загиблого медика, а пораненого бійця залишили помирати — штаб ООС

У командуванні операції Об’єднаних сил підтвердили, що бойовики понівечили тіло вбитого на Донбасі медика та залишили стікати кров’ю морського піхотинця, якого не змогли евакуювати з поля бою біля Зайцевого. Про деталі загибелі та повернення тіл у командуванні розповіли «BBC News Україна».

Там наголосили, що бойовики затягували процес повернення тіл.

Так, на момент їхньої передачі українській евакуаційній групі «Евакуація-200» вони мали незворотні трупні зміни, що може свідчити про те, що їх не зберігали за всіма правилами у моргу.

Самі загиблі були без своєї військової форми. Крім того, тіло військового медика Миколи Іліна розрізали.

«Незрозумілим і кричущим є факт відносно розтину тіла полеглого військового медика», - зазначили у командуванні ООС.

«Окрім того, встановити, з якої зброї було вбито військового медика за результатами судмедекспертизи було неможливо, через те, що уражені органи та кістки, а також вбивчі елементи були вилучені представниками російсько-окупаційних військ у морзі Горлівки на тимчасово окупованій території Донецької області», — йдеться у повідомленні командування ООС.

Також там кажуть, що бойовики не дали евакуювати з поля бою біля Зайцевого пораненого українського військового.

«Свідоме затягування противником часу призвело до жахливих наслідків. Поранений військовослужбовець не отримав своєчасної медичної допомоги, в результаті чого стік кров'ю та загинув», — заявляють у командування ООС.

22 липня «Укрінформ» повідомив, що бойовики на Донбасі здійснили наругу над тілом військового медика, який загинув 13 липня під час операції з евакуації тіла загиблого військового на Донбасі.

Як раніше повідомлялося, 17 липня бойовики передали українським військовим тіло загиблого військового медика. Після проведення експертизи ДНК у штабі операції Об'єднаних сил заявили, що загиблий — громадянин Естонії, медик-сержант Микола Ілін.

Нагадаємо, 13 липня під час евакуації тіла загиблого військовослужбовця поблизу селища Зайцеве евакуаційна група потрапила у засідку. Бойовики практично впритул розстрілявши представників евакуаційної групи. Унаслідок обстрілу загинув військовий медик, один військовослужбовець дістав поранення, а ще один — бойове травмування.