На Київщини поліція викрила псевдореабілітаційний центр, у якому незаконно утримували людей

На Київщині правоохоронці викрили «реабілітаційний центр», у якому незаконно позбавляли волі та катували людей із нарко- та алкозалежністю.

Про це повідомили у поліції області.

«До закладу під приводом реабілітації поміщали осіб з нарко- та алкозалежністю, яких примусово утримували та «лікували» за гроші, отримані від родичів. Утім, замість медичної терапії вони опинилися в умовах позбавлення волі та піддавались катуванню», - розповіли правоохоронці.

Як зазначається, 20 березня до поліції надійшло повідомлення про те, що в Ірпені на Київщині троє невідомих зв'язали чоловіка, силоміць заштовхали до автомобіля та зникли в невідомому напрямку.

Поліцейські змогли знайти цей автомобіль у селі Петропавлівська Борщагівка під Києвом. За тією ж адресою виявили й один із «реабілітаційних центрів».

Правоохоронці встановили, що там незаконно утримували з невідомих причин кілька десятків людей, більшість із яких не страждали ні на алкогольну, ні на наркозалежність.

«Ці особи утримувалися в суворих умовах, із металевими ґратами на вікнах, потерпілим категорично заборонялося виходити на вулицю. Утриманці "центру" піддавалися катуванню», — наголошують у поліції.

Таи додали, що так званий центр не має жодної дозвільної документації на ведення будь-якої медичної практики.

Крім того, зазначається, що до організації злочину причетні шестеро людей, п'ятьох із яких затримали, а ще одного розшукують. Вони укладали договори з родичами наркозалежних, отримували великі гроші за їхню реабілітацію, а насправді — не лікували і катували.

Нині встановлюють й інших, хто може бути причетними до цього злочину.

Кримінальне провадження відкрили за ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі терміном до 5 років або позбавлення волі на той самий строк.

Вирішується питання про оголошення підозри затриманим.