Прокуратура Миколаївщини оскаржує регіональний статус російської мови

Миколаївська прокуратура оскаржує рішення міської ради Миколаєва щодо надання російській мові статусу регіональної. 

Про це повідомила пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня.

Так, прокуратура скерувала позовну заяву до Миколаївського окружного адміністративного суду. У ній просять визнати протиправним та нечинним рішення Миколаївської міської ради від 21 серпня 2012 року про надання російській мові статус регіональної мови Миколаєва.

У листі прокуратури зазначається, що міськрада Миколаєва повідомляла, що хоче скасувати це рішення. Однак засідання сесій неодноразово переносились, а 20 травня депутати провалили голосування. Тоді за скасування рішення проголосували 23 місцевих депутати з 28 необхідних: 7 виступили проти, 1 утримався та 15 не голосували.

За словами Креміня, депутати міської ради неодноразово ігнорували питання скасування цього рішення, хоча мали це зробити у шестимісячний термін з дня набрання чинності Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", тобто півтора роки тому. 

"У зв'язку з цим я двічі звертався до ГПУ забезпечити його скасування у судовому порядку. Сподіваюся, що Миколаївський адмінсуд нарешті скасує це ганебне антиконституційне рішення", - сказал мовний омбудсмен.

Кремінь додав, що чинними залишаються рішення щодо функціонування регіональних мов Дніпропетровської та Луганської обласних рад, Болградської міської та районної рад Одеської області, Волоківської, Тарасівецької, Прутської, Великобудської та Острицької сільських рад Закарпатської області.