Український політв'язень, якого утримують на окупованый Донеччині, під час тортур переніс клінічну смерть - Денісова

Громадянин України Олег Таран, якого незаконно утримують на тимчасово окупованій території Донецької області у Торезькій виправній колонії № 28, під час тортур переніс клінічну смерть. 

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Telegram-каналі.

За її словами, Олег Таран страждає на гіпертонію і до затримання щороку проходив курс лікування. Через тортури електричним струмом його стан суттєво погіршився: у нього постійні перепади тиску та головні болі.

Задля запобігання нападу інсульту Олег потребує консультації та діагностики судинного лікаря, запевняє Денісова.

Вона зауважує, що керівництво Торезької виправної колонії на скарги щодо стану здоров'я українця не реагує та медичної допомоги йому не надає.

Омбудсменка наголошує, що такі дії стосовно Олега є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, зокрема, Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року.

«Звертаюся до керівництва МКЧХ в Україні терміново здійснити візит до Олега Тарана, сприяти його негайній госпіталізації та забезпечити кваліфікованою медичною допомогою», — написала Денісова.

Вона також просить координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитися задля надання необхідної допомоги

Денісова нагадала, що Олега Тарана затримали 23 березня 2017 року «співробітники відділу по боротьбі з організованою злочинністю» під приводом перевірки документів на автомобіль. Після цього йому одягли мішок на голову та вивезли у невідомому напрямку. 

Тільки через 10 діб стало відомо, що Таран перебуває у в’язниці «Ізоляція». Протягом тривалого часу він піддавався жорстоким знущанням: його били та катували електричним струмом. За його словами, він переніс клінічну смерть.

Після «Ізоляції» українця відправили до СІЗО у Донецьку, де він провів 2,5 роки в сирому підвальному приміщенні. 12 серпня 2019 року його незаконно засудили до 6 років позбавлення волі за нібито участь «в терористичній організації та незаконному перевезенні зброї».

Майже 4 роки органи окупаційної адміністрації РФ на тимчасово окупованій території Донецької області не підтверджують і не вносять Олега Тарана в списки на обмін полоненими. На момент затримання він був єдиним годувальником для дружини та восьмимісячного сина.