29 жовтня Україна переходить на зимовий час

У ніч проти 29 жовтня, о 04:00 в Україні стрілку годинника потрібно буде перевести на одну годину назад.

Про це нагадала пресслужба Кабінету міністрів України.

Перехід на зимовий і літній час відбувається відповідно до Постанови Кабінету міністрів №509 від 13 травня 1996 року «Про порядок обчислення часу на території України».

Так, щорічно в останню неділю березня о 3 годині годинникова стрілка переводиться на 1 годину вперед, а в останню неділю жовтня о 4 годині — на 1 годину назад.

«Час, чинний в Україні взимку, є природним для території нашої держави, і відповідає її географічному положенню. А в період з останньої неділі березня по останню неділю жовтня запроваджується літній час із метою ефективного використання світлої частини доби», — пояснили в уряді.

Нагадаємо, у 2011 році Верховна Рада проголосувала за таку ініціативу, але вирішила залишити постійним літній час, тобто такий, яким користуються в росії. Це викликало невдоволення в західній частині України. Там людям доводилося б надто рано прокидатися. Під тиском громадськості парламент постанову скасував. 

Відколи Європарламент підтримав скасування переведення годинників, про це знову активно заговорили і в Україні.

У березні 2021 року Верховна Рада провалила голосування, яке мало скасувати в Україні перехід із зимового часу на літній і навпаки. Відповідно до нього Україна мала лишитися на зимовому часі.