росіяни масовано обстріляли Україну: є влучання у Рівному, Харкові та Львівщині

У ніч проти 21 вересня, а також вранці російські окупанти завдали масованого ракетного удару по цивільній інфраструктурі України. Відомо, зокрема, про падіння уламків ракет у Києві та «прильоти» у Харкові, Рівному та Львівській області.

Про це повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Приблизно о 03:40 російські війська атакували Україні крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55. Всього зафіксовано пуски 43 крилатих ракет із 10 літаків стратегічної авіації Т-95МС із району західніше Енгельса.

Так, росіяни запускали ракети у декілька хвиль. У повітряний простір України вони входили з різних напрямків, постійно змінюючи курс за маршрутом.

У результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з ППО Сил оборони вдалося знищити 36 крилатих ракет. До відбиття удару залучали зенітні ракетні війська, винищувальну авіацію, Повітряних сил, підрозділи мобільних вогневих груп Сил оборони України та інші засоби.

Крім того, приблизно о 06:00 окупанти завдали удару зенітними керованими ракетами С-300 по Харкову. На місцях працюють необхідні служби.

Оновлено о 11:10. ​​Сьогодні окупанти здійснили першу за шість місяців ворожу атаку, внаслідок якої є пошкодження низки енергетичних об’єктів, повідомили в «Укренерго».

Загалом унаслідок цієї атаки було пошкоджено приблизно 40 будівель, постраждали два десятки людей. Рятувальники від ранку розбирають завали, дістають постраждалих, написав премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Київ

За даними КМВА, внаслідок збиття ракет у столиці сталося падіння уламків у кількох районах:

  • Шевченківський: є пошкодження газової труби, попередньо, без загоряння. У житловому будинку вибуховою хвилею вибило двері, пошкоджено вікна.
  • Дарницький: уламками пошкоджено нежитлові приміщення та припарковані автомобілі — є загоряння. Там уламки впали на території інфраструктурного об'єкта, а також на території станції технічного обслуговування та гуртожитку закладу профтехосвіти;
  • Святошинський: там були перебої з електрикою, однак енергетики вже відновили електропостачання;
  • Голосіївський: у частині, що розташована у центрі столиці, пошкоджені вікна в 5-поверховому будинку.

У Дарницькому районі постраждали 7 людей, троє з них у лікарнях, а четверо отримали допомогу на місці, написав міський голова Києва Віталій Кличко. Серед постраждалих є дитина, написав голова МВС України Ігор Клименко.

У Шевченківському районі, де внаслідок падіння уламків була пошкоджена газова труба, також вибило вікна в гуртожитку поруч. Медики госпіталізували 16-річну дівчину з гострою реакцією на стрес.

Київщина

У регіоні працювали сили протиповітряної оборони, писали в ОВА. Внаслідок ворожої атаки на території області виявили збиті уламки ворожих ракет. Там виникли пожежі на території підприємств. Також є пошкодження приватного сектору. Наразі відомо про двох потерпілих. На місцях працюють необхідні служби.

Херсонщина

Приблизно о 3:40 армія рф накрила вогнем житлові квартали Херсона. росіяни поцілили в будівлю гуртожитку, коли люди ще спали.

Вже відомо про трьох загиблих: двох чоловіків і жінку. Постраждали пʼятеро людей. Так, 61-річну херсонку госпіталізували у тяжкому стані. Також до лікарні доправили двох жінок 44 і 57 років, а також 49-річного чоловіка — у них травми середньої тяжкості. 81-річна жителька отримала медичну допомогу на місці.

Рівненщина

Область зазнала декількох ракетних ударів. Є влучання в енергетичну та цивільну інфраструктуру в обласному центрі. Зокрема, постраждала станція технічного обслуговування. Минулося без втрат.

Частина Рівненського району опинилася без електроенергії. Над відновленням уже працюють бригади «Рівнеобленерго», розповів голова ОВА Віталій Коваль.

Наразі рятувальники повністю загасили пожежу, яка виникла на станції техобслуговування автомобілів. Там унаслідок влучання ракети виникла пожежа на площі 100 метрів квадратних. Вогнем знищено п'ять автомобілів, ще три автівки та дві будівлі зазнали ушкоджень.

Харківщина

Окупанти завдали 6 ударів по Харкову, зокрема у Слобідському районі. Є пошкодження цивільної інфраструктури. Екстрені служби працюють на місцях влучань, написав начальник ОВА Олег Синєгубов.

Як уточнив міський голова Харкова Ігор Терехов, у Харкові внаслідок ранкової атаки двоє постраждалих — їх госпіталізували.

Хмельниччина

Перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін зранку повідомляв, що в області чутно вибухи, працюють сили протиповітряної оборони.

Черкащина

Зранку росіяни завдали ракетного удару по обласному центру. Унаслідок роботи ППО є падіння уламків у центральній частині міста. Зокрема, постраждав об’єкт соціальної інфраструктури, повідомив голова ОВА Ігор Табурець.

В МВС уточнили, що в Черкасах було падіння уламків на будівлю готелю. Там виникла пожежа, а також загоряння торговельних павільйонів на ринку.

Постраждали сім людей, ще десятьох евакуювали. З-під завалів врятували одну людину. Усі служби працюють на місці.

Оновлено о 16:39. Кількість постраждалих зросла до 11 людей, 13 - евакуйованих. Рятувальники дістали з-під завалів одну людину. Також з місця атаки вивезли 228 тонн сміття. 

Львівщина

Приблизно о 06:25 ворог завдав трьох ракетних ударів по території Дрогобича. Два «прильоти» — по промисловому обʼєкту. Там загорівся цех, зруйновано триповерхову будівлю складу, є загоряння на площі близько 30 квадратних метрів.

Ще один ракетний удар — по приватному двоповерховому складу. Там виникло загоряння на площі 20 квадратних метрів. Пожежі ще гасять. Інформації про постраждалих не надходило, повідомив начальник ОВА Максим Козицький.

Міський голова Львова Андрій Садовий написав, що Сили ППО сьогодні збили 4 крилаті ракети, які летіли на Львівщину. З його слів, обʼєкти ураження могли бути як в обласному центрі, так і в області.