Експертиза підтвердила справжність голосу ексглави КДБ Білорусі на аудіозаписах з обговоренням вбивства Шеремета

Дослідження петербурзької автономної некомерційної організації «Криміналістична лабораторія аудіовізуальних документів» підтвердило автентичність аудіозапису, на якій глава КДБ Білорусі в 2008-2012 роках Вадим Зайцев планує серію політичних убивств, зокрема усунення журналіста Павла Шеремета.

Про це повідомляє «Настоящее время».

Для порівняння голосу чоловіка, що звучить на записах, з голосом Зайцева, експерти відібрали п'ять відео з публічних виступів посадовця.

Обидва етапи дослідження ㅡ аудитивно-лінгвістичного та інструментального аналізу мови ㅡ підтвердили, що саме Вадим Зайцев був одним із чоловіків на «білоруських плівках».

Експерти зазначили про невеликі відмінності, однак на це вплинули різниця у тоні, манері та стилі мовлення ексголови КДБ під час офіційних виступів та неформальних розмов.

Як зазначається, спеціалісти «Криміналістичної лабораторії аудіовізуальних документів», яке проводили це дослідження, також працювали над відновленням фонограм з російського підводного човна «Курськ», що затонув у 2000 році, та експертизою записів переговорів у розслідуванні катастрофи авіалайнера Ту-154 під Смоленськом у 2010 році, на борту якого перебував президент Польщі Лех Качинський.

Нагадаємо, 4 січня опозиційна організація «Білоруський народний трибунал» і європейське видання EUobserver оприлюднили аудіозаписи, на яких начебто посадовці КДБ Білорусі, у тому числі Вадим Зайцев, за наказом Олександра Лукашенка обговорюють усунення політичних опонентів, зокрема підрив автомобіля журналіста Павла Шеремета.

Операцію планували здійснити без слідів, інсценувавши нещасні випадки. Ці політичні замахи планувалися в Німеччині, але не були виконані.

За даними журналістів, запис датований 11 квітня 2012 року.