Голова наглядової ради "Нафтогазу" ініціювала відсторонення голови правління Вітренка через заяву НАЗК

Голова наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд ініціювала відсторонення голови правління Юрія Вітренка через припис Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Про це вона повідомила у відповідній заяві, текст якої опублікувало агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я скликала позачергове засідання наглядової ради, щоб обговорити відсторонення голови правління. Задля забезпечення дотримання високих стандартів належного корпоративного управління, я вважаю, що таке відсторонення відповідає інтересам "Нафтогазу" та України", - йдеться у заяві Споттісвуд.

За її словами, після оприлюднення НАЗК припису Кабінету міністрів скасувати рішення про призначення головою "Нафтогазу" Вітренка вона обговорила ситуацію, що склалася, з акціонером компанії - КМУ, прем'єр-міністром Денисом Шмигалем і главою Мін'юсту Денисом Малюською.

"Прем'єр-міністр України зобов'язався прийняти остаточне рішення, зокрема вирішити питання про припинення терміну дії контракту з Юрієм Вітренком, як потрібно, протягом 10 робочих днів із 15 червня 2021 року", - зазначила Споттісвуд.

Вона наголосила, що Вітренко відмовився добровільно призупинити виконання своїх обов'язків на цей період. Він також не став проводити будь-яких консультацій із членами правління або наглядової ради про своє рішення оскаржити припис НАЗК.

"Наглядова рада схвалює негайні кроки прем'єр-міністра України та КМУ щодо термінового й остаточного вирішення цього важливого питання", - резюмується у заяві.

Як раніше повідомлялося, напередодні у НАЗК заявили, що розпорядження уряду про призначення нового голови правління НАК "Нафтогаз" Юрія Вітренка та контракт з ним є незаконними і мають бути скасовані.

Нагадаємо, 28 квітня Кабінет міністрів звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" та призначив на його місце нинішнього очільника Міненерго Юрія Вітренка.