Справу щодо Татарова має розслідувати НАБУ - ВАКС

Вищий антикорупційний суд України постановив, що кримінальне провадження щодо заступника керівника Офісу президента Олега Татарова має розслідувати Національне антикорупційне бюро.

Про це повідомила пресслужба НАБУ. 

«Кримінальне провадження за підозрою заступника керівника Офісу президента є виключною підслідністю НАБУ і САП, і має бути повернуте до Національного бюро для подальшого розслідування детективами», - йдеться у повідомленні.

Там зазначили, що суд 13 січня зобов'язав генпрокурора розглянути клопотання щодо необхідності передання справи від Служби безпеки назад до НАБУ.

У своєму рішенні суддя ВАКС зазначає, що одним із фактів, що досліджується у межах цього провадження, є надання народним депутатом України хабаря службовій особі. Тому таке кримінальне провадження можуть розслідувати лише детективи НАБУ.

«Рішення про передачу справи до СБУ надалі може призвести до уникнення відповідальності за вчинений злочин винними, адже усі зібрані докази будуть визнані судом недопустимими через здійснення розслідування неналежним органом», — зазначають у НАБУ.

Там кажуть, що закон прямо забороняє передавати справи, в яких досліджуються злочини, підслідні Національному бюро, до інших органів досудового розслідування.

У НАБУ зазначають, що їхній директор за погодженням очільника САП звернувся до Офісу генпрокурора з постановою про витребування кримінального провадження. Також він надіслав до Офіс генпрокурора постанову про необхідність доручення досудового розслідування у цій справі детективам Національного бюро, але генпрокурор ці рішення не виконує, переконують у НАБУ.

Нагадаємо, 24 грудня 2020 року стало відомо, що Офіс генпрокурора передав справу, в якій фігурує Татаров, з НАБУ в СБУ. НАБУ вважає, що Офіс генпрокурора здійснює безпрецедентне в історії України втручання в розслідування бюро тим, що забрав у детективів справу Татарова.

Як раніше повідомлялося, 18 грудня 2020 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро повідомили про підозру Татарову за статтею про хабарництво. Сам Татаров заявив, що «доведе свою невинуватість і гідно відповість».