В ОБСЄ засудили українську владу за блокування ЗМІ, зокрема сайту «Страна.ua»

Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) висловила занепокоєння через блокування українською владою сайтів, зокрема, «Страна.ua», «Московский комсомолец» та інших ЗМІ. Підкреслюють, що такі обмеження потрібно вводити лише після ретельної перевірки та в межах чітких юридичних процедур для запобігання втручання.

Про це сказала представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро, йдться на сайті Організації.

Вона зазначала, що Україна має законне право на захист своєї національної безпеки, проте наголосила, що влада має знайти збалансоване і пропорційне рішення у розв'язанні проблем, пов'язаних із засобами масової інформації.

За словами Рібейро, Київ має вдаватися лише до кроків, які збережуть різноманітність думок у ЗМІ на підставі відповідних міжнародних стандартів. 

«Свобода ЗМІ залежить від здорового, яскравого і конкурентного середовища, у якому є голоси, що повідомляють найрізноманітніші новини», — наголосила посадовиця.

Нагадаємо, 20 серпня Рада національної безпеки і оборони запровадила санкції проти проти Анатолія Шарія, його дружини Ольги, її мами - Алли Бондаренко та головреда проросійського видання «Страна.ua» Ігоря Гужви.

Ці укази зобов'язують інтернет-провайдерів заблокувати сайти та сторінки в соціальних мережах, пов'язані з підсанкційними людьми. Ідеться, зокрема, про сайти «Страна.ua» та «Шарий.net», а також YouTube-канали і сторінки в інших соціальних мережах Анатолія та Ольги Шаріїв.

Крім того, РНБО ввела санкції проти російських сайтів «Московский Комсомолец», «Народные новости» та «Политическая экспертиза». А ще обмеження ввели щодо сайтів, які пов'язані з ватажком «ДНР» Денисом Пушиліним.