SpaceX запустила у космос український супутник «Січ-2-30»

Сьогодні, 13 січня, американська космічна компанія SpaceX запустила на орбіту український супутник дистанційного зондування землі «Січ-2-30 (2-1)».

Про це повідомили у SpaceX.

Запуск в космос відбувся за допомогою ракети Falcon 9 приблизно о 17:26 (за київським часом) з бази Космічних сил США на мисі Канаверал (штат Флорида).

На борту ракети перебувають 105 космічних апаратів, зокрема мікросупутники та орбітальні транспортні засоби.

Український супутник запускають у межах спеціальної місії SpaceX Transporter-3. Це вже третя така місія SpaceX з виведення малих супутників на орбіту. Перша місія відбувалася у січні 2021 року, друга - у липні 2021-го.

Нагадаємо, 8 грудня конструкторське бюро «Південне» повідомило, що український космічний апарат «Січ-2-30 (2-1)» відправили з Міжнародного аеропорту «Бориспіль», щоб доправити до Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал для проходження підготовки до запуску та його стикування із ракетою-носієм Falcon 9.

«Січ-2-30 (2-1)» призначений для одержання цифрових зображень поверхні Землі у видимому й ближньому інфрачервоному діапазонах довжин електромагнітних хвиль, а також для моніторингу параметрів магнітосфери Землі й має роздільну здатність 7 м (на один піксель) при охопленні смуги у 45 кілометрів. 

Україна має заплатити американській компанії SpaceX за запуск супутника «Січ 2-30 (2-1)» у космос 1,99 мільйона доларів.