Запуск супутника «Січ 2-30» Україні обійдеться у майже 2 млн доларів

Україна має заплатити американській компанії SpaceX за запуск супутника «Січ 2-30 (2-1)» у космос 1,99 мільйона доларів.

Про це голова Державного космічного агентства Володимир Тафтай розповів в інтерв'ю «Економічній правді».

Він зазначив, що конструкторське бюро «Південне», яке й розробляло супутник, провело консультації зі SpaceX. А компанія перенаправила до свого підрозділу в Німеччині завдання на адаптацію супутника для запуску.

«Отже, загальна сума контракту становить 1,99 мільйона доларів. Ця сума враховує всі технічні питання, пов'язані із запуском супутника», - зазначив Тафтай.

Раніше депутат Дмитро Наталуха повідомляв, що сума контракту буде 1 мільйон доларів. Голова Держкосмосу пояснив, що у цій сумі не врахували додаткові умови. Зокрема, витрати на створення адаптера і транспортування супутника до місця запуску.

«Сам по собі супутник не потрапляє в космос. Його потрібно встановити на ракеті, запустити, супутник повинен відокремитися від ракети й полетіти в потрібному напрямку, щоб зайняти потрібну орбіту. Система відділення супутника від ракети (так званий адаптер, - ред.), за допомогою якої супутник кріпиться до ракети і яка забезпечує його відстріл в потрібному напрямку на орбіті, — це теж досить складна річ», - зазначив Тафтай.

За його словами, контракт зі SpaceX уже опрацьований, є попередні домовленості. Після того, як Кабінет міністрів виділить кошти, роботу реалізують.

Попередньо «Січ 2-30 (2-1)» планують запустити у грудні 2021 року.

Апарат призначений для отримання цифрових зображень поверхні Землі у видимому й ближньому інфрачервоному діапазонах, а також для моніторингу параметрів магнітосфери планети.