УЄФА вимагає від України прибрати гасло «Героям слава!» з футбольної форми на Євро-2020

Спілка європейських футбольних асоціацій (УЄФА) просить Україну прибрати «політичний» напис «Героям слава!» з футболки своєї збірної на Євро-2020. Раніше в УЄФА претензій не мали.

Про це повідомляють Agence France-Presse (AFP) та газета Barron's.

В УЄФА кажуть, що ще раз проаналізували дизайн форми після звернення Росії й постановили, що поєднання двох гасел «Слава Україні!» та «Героям слава!» нібито мають політичний контекст, а також «історичну та військову важливість».

Зазначимо, що на формі української збірної зображена також карта України з анексованим РФ Кримом, через що у Росії теж обурилися. Але в УЄФА ці претензії відкинули.

Як раніше повідомлялося, Спілка європейських футбольних асоціацій (УЄФА) ще нещодавно не мала претензій до української форми, дизайн якої обурив Росію, і затвердила її. Але після цього РФ подала скаргу.

Нова українська форма викликала негативну реакцію у російських посадовців. Зокрема, офіційна представниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що таким кроком Україна створює «ілюзію неможливого», а також назвала гасло «Слава Україні» «нацистським кличем». А депутат Державної думи Росії Дмитро Свищов взагалі закликав УЄФА заборонити Україні виступати у такій формі.

Нагадаємо, Євро-2020 триватиме з 11 червня по 11 липня. У межах групового етапу збірна України 13 червня проведе перший матч з Нідерландами, 17 червня — з Північною Македонією, а 21 червня — з Австрією.