Правоохоронці вручили підозру охоронцю Укрексімбанку, як третьому учаснику нападу на журналістів «Схем»

Правоохоронці вручили працівнику охорони Укрексімбанку підозру в побитті та перешкоджанні роботі журналістів програми «Схеми».

Про це повідомила Київська міська прокуратура.

Так, охоронцю банку повідомлено про підозру за ч.1, 3 ст.171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), а також ч.1 ст.126 (побиття та мордування) Кримінального кодексу України.

Як пише «Радіо Свобода», підозрюваним, ймовірно, є Ігор Тельбізов, який заламував руку оператору Олександру Мазуру під час нападу на журналістів. 

Крім того, про нову підозру повідомлено іншій службовій особі банку (ймовірно, йдеться про директора департамента інформаційної політики Укрексімбанку Володимира Пікалова, – ред.), яка раніше набула статус підозрюваного у даному провадженні.

Вказаній особі інкримінують перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч. 1, 3 ст. 171 КК України) та незаконне утримання людей (ч. 2 ст. 146 КК України).

Йому загрожує штраф до 8,5 тисячі гривень, до 5 років тюрми або позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

У прокуратурі наголосили, що слідчі та процесуальні дії у кримінальному провадженні тривають.

Нагадаємо, 4 жовтня журналісти програми «Схеми» здійснювали запис інтерв’ю з керівництвом державного банку «Укрэксимбанк» у приміщенні банківської установи. Під час запису, за словами представників ЗМІ, керівництво банку надало вказівку відібрати у них камери, знищити відеозаписи інтерв’ю та заборонити подальшу зйомку.

Крім того, журналістів незаконно утримували у приміщенні кабінету, не дозволяючи його покинути.

Згодом керівництво Укрексімбанку заявило, що побачило у діях журналістів ознаки заволодіння банківською таємницею та порушення Кодексу етики журналіста. 

Правоохоронці вручили підозри в незаконному утриманні людей і перешкоджанні роботі журналістів керівнику банку Євгену Мецгеру.