Напад на журналістів «Схем»: очільнику Укрексімбанку вручили ще одну підозру

Голосіївське управління поліції за погодженням прокурорів 8 жовтня вручило ще одну підозру про незаконне утримання людей відстороненому очільнику Укрексімбанку Євгенію Мецгеру.

Про це повідомила Київська міська прокуратура.

Наразі посадовцю інкримінують уже дві статті Кримінального кодексу — частину 2 статті 146 (та незаконне утримання людей) та частини 1 та 3 статті 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). Підозру щодо останньої статті Мецгер отримав напередодні, 7 жовтня.

Посадовцю загрожує штраф до 8,5 тисячі гривень, або до 5 років тюрми, чи позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Слідство щодо Мецгера триває. Правоохоронці готуються обирати йому запобіжний захід.

Нагадаємо, 4 жовтня журналісти програми «Схеми» здійснювали запис інтерв’ю з керівництвом державного банку «Укрэксимбанк» у приміщенні банківської установи. Під час запису, за словами представників ЗМІ, керівництво банку надало вказівку відібрати у них камери, знищити відеозаписи інтерв’ю та заборонити подальшу зйомку.

Згодом керівництво Укрексімбанку заявило, що вбачає у діях журналістів ознаки заволодіння банківською таємницею та порушення Кодексу етики журналіста. 

Наглядова рада банку відсторонила Євгена Мецгера від посади, а на його місце тимчасово поставили члена Наглядової ради Сергія Єрмакова. 

Мецгер написав заяву про складання повноважень на час проведення необхідних слідчих дій.