СБУ привезла Чауса до Києва: НАБУ переслідувало авто з вимогою віддати екссуддю їм - ВІДЕО

У Національному антикорупційному бюро заявили, що ідентифікували автомобілі, якими працівники Служби безпеки забрали розшукуваного українського екссуддю Миколу Чауса до Києва, та під час руху за авто вимагали зупинитися та передати їм підозрюваного.

Про це заявила пресслужба НАБУ.

Так, відомство опублікувало відео погоні Києвом. На ньому чути, як співробітники Бюро вимагають від водія авто зупинитися, але він не реагував. При цьому інші авто СБУ, навпаки, блокували рух НАБУ.

«НАБУ ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили розшукуваного суддю Чауса, однак на законні вимоги детективів зупинитись та передати їм підозрюваного співробітники Служби безпеки не реагували, після чого незаконно доставили його на вул. Володимирську, 33 (адреса центрального управління СБУ, - ред.)», — йдеться у повідомленні Бюро.

Також на відео видно, як детективи НАБУ слідом за переслідуваними машинами під'їхали до управління СБУ, але далі детектива не пропустив охоронець. Співробітник Бюро наголошував, що це є сприянням особливо важкому злочину та показував посвідчення.

У НАБУ наголосили, що відповідно до ч. 1 ст. 210 КПК України уповноважена службова особа зобов’язана доставити затриманого до найближчого підрозділу органу досудового розслідування.

«Правоохоронці мають дотримуватися закону і передати підозрюваного, який розшукується детективами, уповноваженим представникам Національного бюро», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 30 липня колишнього суддю Миколу Чауса, який зник у Молдові у квітні 2021 року, знайшли та затримали українські правоохоронці на Вінничині у селі Мазурівка. За словами сільського голови Валерія Груньківського, потім приїхали співробітники Служби безпеки України і забрали Чауса із собою.