У «ЛНР» порушили справу щодо Протасевича через нібито його участь у бойових діях на Донбасі у складі «Азову»

Так звана генпрокуратура самопроголошеної «ЛНР» відкрила кримінальне провадження щодо співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича за нібито участь у бойових діях на Донбасі у складі батальйону «Азов». 

Про це повідомляє «Интерфакс» із посиланням на «генпрокуратуру».

Там заявляють, нібито у 2014 році Протасевич добровільно вступив до лав батальйону і до зими 2015 року брав участь у бойових діях на посаді заступника командира зв'язку другої ударно-штурмової роти «Азову».

Окрім того, йому приписують нібито скоєння тяжких злочинів, зокрема обстріли, внаслідок яких загинули цивільні.

Також з подібною заявою виступив очільник Комітету державної безпеки Білорусі Ігор Тертель. Він заявив, що затриманий співзасновник опозиційного Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич воював на Донбасі у складі «Азову» та «відповідає визначенню терориста» і «бойовика-найманця». 

Він додав, що робить такі висновки не лише за даними слідства, а й за «особистими зізнаннями» Протасевича, які поширили ЗМІ.

На ці заяви відреагував у Telegram-каналі засновник і перший командир полку «Азов» Андрій Білецький. Він заявив, що Протасевич був у зоні бойових дій не як військовий.

«Роман справді разом з "Азовом" та іншими військовими частинами боровся проти окупації України. Він був із нами в Широкино, де отримав поранення. Але його зброєю в ролі журналіста був не автомат, а слово», — наголосив Білецький.

Нагадаємо, 23 травня в аеропорту Мінська був затриманий співзасновник Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, який летів рейсом авіакомпанії Ryanair з Афін до Вільнюса. Літак здійснив незаплановану посадку у столиці Білорусі через нібито повідомлення про його мінування.