Росія хоче побудувати в Криму опріснювачі води

З метою забезпечення сталого водопостачання анексованого Криму уряд Росії планує виділити 8,2 млрд рублів (близько 106 млн доларів) для будівництва на півострові промислових установок по перетворенню морської води в прісну.

Про це повідомили в уряді Російської Федерації.

Промислові споруди планують побудувати за 2021-2022 роки.

Майже 7,8 мільярда рублів (100,7 млн доларів) скерують з федерального бюджету, ще 410 мільйонів (5,3 млн доларів) — кошти анексованого півострова.

Відповідно до плану з забезпечення водопостачання, який підготував російський уряд, установки мають робити прісною 40 тисяч кубометрів морської води на добу.

Загалом до 2024 року уряд РФ планує направити на вирішення проблеми з водою в окупованому Криму 48 млрд рублів (майже 620 млн доларів), включно із витратами у 2019-2020 роках.

У вересні керований Кремлем «очільник» Криму Сергій Аксьонов казав, що опріснювальна установка може з’явитися на березі моря у селищі Миколаївка, за 30 кілометрів від Сімферополя.

У Мінпромторзі РФ повідомили «Коммерсанту», що хоч і опріснення води включили у довгострокову програму плану, на скільки це доцільно будуть вирішувати «за результатами оцінки ефективності інших способів вирішення проблеми».

Нагадаємо, окупаційна влада анексованого Севастополя запровадила в місті «режим підвищеної готовності» через скорочення запасів води у водосховищах. Її може вистачити ще на майже три місяці, тобто до кінця року, якщо не випаде достатньої кількості опадів.