Висилка 18 російських дипломатів з Чехії: МЗС РФ висловило рішучий протест та вбачає «американський слід»

Міністерство закордонних справ Росії висловило Празі рішучий протест через висилку 18 співробітників російського посольства на тлі інформації про те, що російські агенти причетні до вибуху на складах боєприпасів у Чехії у 2014 році.

Про це йдеться у заяві відомства.

Звинувачення влади Чехії там називають «голослівними й надуманими».

«Влада Чехії прийняли безпрецедентне рішення про висилку 18 співробітників російського Посольства під голослівними і надуманими приводами про причетність російських спецслужб до вибуху в 2014 році на військових складах в населеному пункті Врбетіце», - йдеться у заяві.

У МЗС РФ вважають такі дії «абсурдними», бо раніше чеське керівництво покладало вину за вибухи на фірми, які володіють цими складами.

«Цей ворожий крок став продовженням серії антиросійських акцій, скоєних Чехією за останні роки. Не можна не бачити також американський слід. У прагненні догодити США на тлі нещодавніх американських санкцій проти Росії чеська влада в цій частині навіть перевершила своїх заокеанських господарів», - наголосили у російському відомстві.

Також Міністерство закордонних справ РФ висловило чеській владі рішучий протест. Там пообіцяли вжити відповідних заходів, «які мають змусити авторів цієї провокації усвідомити всю повноту відповідальності за руйнування основ нормального розвитку відносин між нашими країнами».

Нагадаємо, напередодні в МЗС Чехії повідомили про висилку 18 російських дипломатів, яких звинуватили в роботі на російські спецслужби. 

Крім того, поліція Чехії оголосила в розшук двох агентів Головного розвідувального управління Росії - Анатолія Чепігу і Олександра Мішкіна. Їх підозрюють в тому, що вони, ймовірно, стояли за вибухом складу боєприпасів у Врбетіце в 2014 році, щоб зірвати постачання зброї, зокрема, до Сирії та України.

Також прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що їх вважають причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.