Бойовики на Донбасі оголосили про «призов» чоловіків на свою військову службу

На території так званої «ДНР» 1 квітня стартував «призов» чоловіків на військову службу. Водночас ватажки так званої «ЛНР» розпочали набір чоловіків для «навчання військово-облікових спеціальностей». 

Про це свідчать «укази» ватажків «ДНР» Дениса Пушиліна та «ЛНР» Леоніда Пасічника.

Так, на окупованій частині Донеччини запланували до 15 липня 2021 року призвати 200 людей віком від 18 до 27 років, які не перебувають в запасі. Термін проходження «служби» — пів року. 

«Служитимуть» призовники на базі «народної міліції ДНР». Після цього їм обіцяють видати «військовий квиток».

Схожий «указ» оприлюднили й бойовики «ЛНР», однак там вони оголосили не про «призов» на військову службу, а про «навчання військово-облікових спеціальностей».

Для цього теж планують залучити 200 чоловіків віком від 18 до 27 років, а термін «навчання», як і в «ДНР», становитиме 6 місяців. Воно відбуватиметься на базі «народної міліції ЛНР».

Зауважимо, що напередодні Росія почала чергову незаконну призовну кампанію в окупованому Криму. Євросоюз засудив це і назвав такі дії порушенням міжнародного гуманітарного права. Україна ж розцінює незаконну призовну кампанію в Криму як військовий злочин.

Нагадаємо, Головне управління розвідки Міністерства оборони заявило, що Росія нарощує свої війська на кордоні та готується до провокацій. Розвідка не виключає і спробу просування окупаційних військ углиб території України. 

Водночас президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна до російських провокацій готова.